ODRŽANA REDOVNA SKUPŠTINA ISLAMSKE ZAJEDNICE BOŠNJAKA SJEVERNE AMERIKE

U subotu 14. maja 2022. godine u Des Moines, IA je održana redovna skupština Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike. Džemat domaćin je bio Islamic Cultural Center “Bošnjak” koji je na čelu sa hafizom Nermin-ef. Spahićem i mutevelijom Elvedinom Sivcem dočekao brojne imame, delegate i druge goste. Vrijedne džematlije ove zajednice Bošnjaka u Iowi su učinile dosta da se gosti osjećaju fino i komforno na velikom vakufu njihovog džemata na kojem se gradi prelijepa džamija “Es-selam”. U ime svih gostiju želimo da im se zahvalimo i da zamolimo Allaha dž.š. da ih obilato nagradi. Amin!

Nakon registracije 79 delegata džemata koji djeluju u okrilju IZBSA, skupština je tokom cjelodnevnog rada raspravljala o nizu različitih tačaka od izuzetne važnosti za uspjeh kako naših džemata, tako i za uspjeh cijele zajednice. Muftija za Sjevernu Ameriku, dr. Sabahudin-ef. Ćeman se osvrnuo na obaveze, izazove i potrebe koje se nalaze pred našim džematima, a predlagači i diskutanti su pokazali da postoji snažna potreba za nalaženje mogućnosti kako bi naši džemati bili uspješniji i kako bi se odgovorilo na potrebe zajednice.

Delegati su diskutovali o finansijskom stanju zajednice, te uskladjivanju pravnih akata. Kao i uvijek, prezentovani su projekti IZBSA koji su dati na amanet delegatima da predstave informacije u svojim džematima. Muftija Ćeman je na kraju predstavio i izrazio dobrodošlicu petorici novih imama koji su došli u naše džemate.

Muftija – Dr.Sabahudin-ef. Ceman

Tokom večernjeg programa je održan tradicionalni vjerski program u kojem su učestvovali svi imami, brojni gosti i domaćini. Muftija Ćeman se zahvalio domaćinima, predstavio je prisutne imame, a vazi-nasihat je održao Eldin-ef Suša, novi glavni imam medžlisa 4.

Nedjelja, 15. maj, je rezervisana za seminar za imame i predstavnike džemata pod nazivom “Izazovi institucionalnog organizovanja vjerskog života u Sjevernoj Americi” sa ciljem jačanja produktivnosti I organizovanog rada džematskih odbora i cijele zajednice.

Imami Islamske zajednice Bosnjaka Sjeverne Amerike.

Molimo Allah dž.š. da nam da snage i otvori vrata uspjeha u radu na Njegovom putu. Amin!

Izvor izbsa.com