Reisul-ulemu posjetio muftija Bošnjaka Sjeverne Amerike

Reisul-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića u njegovom uredu danas je posjetio Sabahudin-ef. Ćeman, muftija Islamske zajednice Bošnajaka u Sjevernoj Americi. 

On je reisul-ulemu informirao o završenom projektu “Male medrese”, odnosno ljetnje škole koji se odvija u saradnji s Medresom “Osman-ef. Redžović” iz Visokog. 

Muftija Ćeman je reisul-ulemu obavijestio i o tome, da su, nakon dvije godine pauze, nastavljeni tradicionalni susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike, koji su ove godine održani u Denveru, država Kolorado, te da je započeta renovacija kancelarije muftije u Vašingtonu i da se njen završetak očekuje u oktobru ove godine, kada bi trebala biti stavljena u funkciju.

Razgovarano je i o značajnom projektu ilmihala za izvođenje mektebske nastave u Sjevernoj Americi, koji su prevedeni na engleski i odšampani bilingvalno – na bosanskom i engleskom jeziku. Odštampana su sva tri ilmihala: I, II i III, koja se koriste i u Bosni i Hercegovini, a štampanje je finansirao Rijaset, kao podršku bošnjačkim džematima u Sjevernoj Americi.

Muftija Ćeman je reisul-ulemu informirao i o općem stanju Islamske zajednice i njenih džemata u Sjevernoj Americi, njihovim izazovima i problemima, te o projektima i razmišljanjima vezanim za budućnost.

(Preporod.info)